Houtenvloeren Bax
Image default
Dienstverlening

Wat zijn ATEX armaturen?

ATEX armaturen zijn armaturen die voldoen aan de ATEX-richtlijnen. ATEX staat voor “ATmosphères EXplosibles” en verwijst naar omgevingen waarin explosieve atmosferen kunnen ontstaan, zoals chemische fabrieken, olie- en gasinstallaties en mijnen.

ATEX armaturen worden speciaal ontworpen om veilig te kunnen functioneren in deze potentieel gevaarlijke omgevingen. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen explosies en voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften.

Deze armaturen zijn voorzien van speciale kenmerken, zoals explosieveilige behuizingen, afgedichte aansluitingen en bescherming tegen oververhitting. Hierdoor kunnen ze veilig worden gebruikt in gebieden waar brand- of explosiegevaar bestaat.

ATEX armaturen zijn essentieel om de veiligheid van werknemers te waarborgen en om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor explosiegevaarlijke omgevingen. Het gebruik van ATEX armaturen helpt het risico op ongevallen en schade te minimaliseren en zorgt voor een veilige werkomgeving.

Er zijn specifieke normeringen waaraan werkplaats- of LED bedrijfshalverlichting moet voldoen. Hier zijn enkele belangrijke normen die van toepassing kunnen zijn op bedrijfsverlichting:

  1. EN 12464-1: Licht- en verlichtingseisen in binnenwerkruimtes. Deel 1 behandelt werkplekken in binnenruimtes en specificeert vereisten voor de hoeveelheid licht, verblindingsbeperking, gelijkmatigheid van verlichting en kleurweergave.
  2. EN 12464-2: Licht- en verlichtingseisen in binnenwerkruimtes. Deel 2 richt zich op de taakverlichting op werkplekken en specificeert de verlichtingssterkte die nodig is voor specifieke visuele taken.
  3. EN 1838: Noodverlichtingssystemen. Deze norm heeft betrekking op noodverlichtingssystemen in geval van stroomuitval of noodsituaties en stelt eisen aan de verlichtingssterkte en de duur van de verlichting.
  4. EN 60598-1: Verlichtingsarmaturen. Algemene eisen en beproevingsmethoden. Deze norm specificeert algemene veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor verlichtingsarmaturen, inclusief armaturen die in werkplaatsen worden gebruikt.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke normen die van toepassing zijn, kunnen variëren afhankelijk van het type werkplaats, het soort werk dat er wordt uitgevoerd. Wilt u specifiek advies over uw situatie en bedrijf? Neem dan contact op met onze LED specialist. LED Design Holland denkt graag met u mee.

https://www.leddesignholland.nl/