Houtenvloeren Bax
Image default
Dienstverlening

Geef je woning een rustieke aanblik met een duurzame houten vloer

Wil je meer sfeer aanbrengen in je woning met een houten vloer, maar ben je bang dat je door hout te gebruiken schade aanbrengt aan de natuur of het milieu? Het is wel degelijk mogelijk om een rustieke houten vloer aan te leggen op een duurzame manier. Bovendien zijn er zeer bijzondere alternatieven voor een houten vloer, die het interieur op exceptionele wijze bekleden. Ze zullen hier gepresenteerd worden. 

Shou sugi ban

Een zeer bijzondere en duurzame houtsoort die je bij een houthandel kunt vinden, is shou sugi ban. Shou sugi ban is Japans voor gebrande ceder. Het is een traditionele Japanse houtbewerkingstechniek, waarbij de planken worden gebrand. Voor de bewerking ervan wordt eerst een houtsoort gekozen die weerstand biedt tegen rot en insecten. Daarna wordt het hout verbrand in een open vuur of met een gasbrander. Dit wordt op een gecontroleerde manier gedaan, zodat het hout niet teveel verbrand of uitdroogt. Daardoor ontstaat een geblakerde, donkere plank. Om de kleur te behouden worden de planken schoongemaakt en geolied. Bij de bewerking komen geen schadelijke chemicaliën kijken.Het resultaat is hout dat een verouderd aandoet, wat in huis een traditionele, rustieke uitstraling geeft. 

Barnwood Innsbruck

Een ander duurzaam alternatief met een rustieke uitstraling is barnwood Innsbruck. De term barnwood verwijst naar het gegeven dat het hout afkomstig is van oude schuren en boerderijen, waardoor er geen houtkap aan te pas komt om de planken te vervaardigen. Doordat de houten planken een nieuwe bestemming krijgen, heeft het hout een natuurlijke verweerde uitstraling die niet geëvenaard kan worden door nieuw hout. De platen worden met de hand bewerkt door ambachtslieden, die het hout reinigen en schaven en in de gewenste afmetingen bewerken. Door de verschillende afwerkingen is het mogelijk om barnwood Innsbruck te gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Naast vloerbewerking kan barnwood Innsbruck ook gebruikt worden voor wandbekleding, meubels of andere decoraties. 

Douglas robuust

Douglas wordt gemaakt van de douglasspar, een boom die voorkomt in Noordwest-Europa en Noord-Amerika. Door de opvallende houtstructuur van de boom geeft het hout een warme, rustieke sfeer. De bomen worden voor de bewerking in plakken gezaagd, waarbij de natuurlijke rand van de stam zichtbaar blijft. Daardoor heeft elk stuk hout een geheel eigen en unieke uitstraling. De duurzaamheid van Douglashout zit hem in het feit dat het van nature een robuuste houtsoort is, bestand tegen rot en insecten, waardoor het een lange levensduur heeft. Bovendien wordt het hout afgewerkt met olie of lak, waardoor de natuurlijke uitstraling behouden blijft zonder dat er chemicaliën aan te pas komen.