Houtenvloeren Bax
Image default
Gezondheid

Wat zijn ketonen en hoe worden ze gemaakt?

Wat zijn ketonen en hoe worden ze gemaakt?

Het belangrijkste doel van uw lichaam is energie te maken, zodat u kunt werken, sporten en leven. De energie die je lichaam gebruikt, komt voornamelijk uit twee bronnen: koolhydraten of vet. Een enkele glucosemolecule is het eindresultaat van het gebruik van koolhydraten als brandstof. Ketonlichamen zijn verbindingen gemaakt uit vet die het lichaam gebruikt als brandstof.

Als je een “standaard” dieet volgt zonder beperking van koolhydraten, vertrouwt je lichaam meestal op koolhydraten als primaire brandstofbron. Maar als er niet genoeg koolhydraten beschikbaar zijn, kan het overschakelen op het gebruik van ketonen. Er is veel verkeerde informatie over ketonen en hoe gezond ze zijn, dus laten we dat een beetje ophelderen. Wat zijn ketonen, en hoe worden ketonen gemaakt?

Wat zijn ketonen?

Ketonen zijn stoffen gemaakt uit vet die het lichaam kan gebruiken voor energie. Er zijn drie belangrijke ketonen:
Acetoacetaat
Beta-hydroxyboterzuur (BHB)
Aceton

Acetoacetaat en BHB zijn de voornaamste ketonen waarop het lichaam vertrouwt voor energie. Het proces waarbij nieuwe ketonen worden aangemaakt, wordt ketogenese genoemd, terwijl het proces waarbij het lichaam voor zijn energie hoofdzakelijk op ketonen vertrouwt, ketose wordt genoemd. Het doel van een ketogeen dieet is de koolhydraten voldoende te beperken om een toestand van ketose te handhaven.

Ketonen maken deel uit van het normale metabolisme en zijn altijd in ons lichaam aanwezig. Onder normale omstandigheden zijn ze niet gevaarlijk. In zeldzame gevallen, zoals bij ongecontroleerde diabetes, kunnen de ketonenniveaus stijgen tot een gevaarlijk niveau, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Als alles normaal functioneert, is het lichaam in staat ze uit te scheiden voordat ze zich ophopen.

Ketonen kunnen zelfs heilzaam zijn. Velen melden een toename van het fysieke uithoudingsvermogen en de mentale prestaties wanneer ze in staat van ketose verkeren of exogene ketonen innemen. Dit kan te wijten zijn aan een combinatie van meer aanhoudende energie en een stabiele bloedsuikerspiegel.

Waarom gebruikt ons lichaam ketonen?

Het voornaamste doel van ketonen is ons lichaam van energie te voorzien, zelfs tijdens het vasten of bij onvoldoende inname van koolhydraten. Het lichaam heeft bijna onbeperkte hoeveelheden opgeslagen energie in de vetcellen. Het moet die energie van tijd tot tijd kunnen aanspreken.

Het metabolische proces van de omzetting van vet in brandstof vindt plaats in de mitochondriën. Dit wordt beta-oxidatie genoemd. Dit proces vindt de hele tijd plaats, omdat sommige weefsels liever op ketonen werken. Na een nacht vasten is ongeveer 2-6% van de energie van het lichaam afkomstig van ketonenlichamen. Zonder ketonen zou je geen energie hebben om ’s ochtends wakker te worden; ze houden je de hele nacht van brandstof voorzien.

Hoe worden ketonen in het lichaam gemaakt?

Ketonlichamen worden in de lever gemaakt. Ze kunnen zich in de bloedbaan verplaatsen naar elk orgaan dat energie nodig heeft. De hersenen krijgen altijd voorrang omdat het het belangrijkste orgaan in het lichaam is.

Zodra de ketonen voor energie zijn gebruikt, worden ze via de urine uitgescheiden. Aceton kan via de longen worden uitgescheiden, wat de reden is waarom mensen die een keto-dieet volgen soms een zoet ruikende adem hebben.

Wat zijn exogene ketonen?

Exogene ketonen zijn voedingssupplementen die gebruikt kunnen worden om het ketonengehalte in het lichaam kunstmatig te verhogen. Ze bevatten meestal acetoacetaat en/of BHB. Ze worden gebruikt om de overgang naar ketose sneller te laten verlopen en sommige van de keto griep symptomen te verminderen.

Exogene ketonen worden gevonden als ofwel keto zouten of keto esters. Keto zouten zijn meestal BHB gebonden aan een mineraal en kunnen hoge niveaus van natrium of kalium bevatten. Deze mogen niet regelmatig worden gebruikt, omdat ze een verstoring van het elektrolytenevenwicht kunnen veroorzaken. Keto esters hebben de voorkeur, omdat ze geen hoge gehaltes aan mineralen bevatten.

Hoe supplementeren met exogene ketonen

Hoewel exogene ketonen je kunnen helpen sneller in ketose te komen, zul je daar niet blijven als je geen koolhydraatarm dieet volgt. Daarom zal het gebruik ervan alleen geen van de gezondheidsvoordelen van keto bieden. Hoewel mensen wel meer mentale helderheid en energie rapporteren bij het gebruik van exogene ketonen.

Er is geen specifiek tijdstip van de dag om exogene ketonen in te nemen. Veel mensen gebruiken ze voor een workout of voordat ze in een grote werktaak duiken om energie te verhogen.

Samengevat, wat zijn ketonen? Het zijn verbindingen gemaakt uit vet die een rol spelen in een gezond metabolisme. Je lichaam boort de kracht van ketonlichamen aan wanneer het een beetje extra energie nodig heeft, wat een geweldig systeem is, zodat je niet de hele tijd hoeft te eten.

Gehaald uit Jaap Nielen.

ketones