Houtenvloeren Bax
Image default
Gezondheid

Fasen van de bevalling

De fasen van de bevalling en de geboorte

Op beschuitmetmuisjes leest u meer over de verschillende fasen tijdens de bevalling. 

De eerste fase van de bevalling

Tijdens de eerste fase van de bevalling zorgen de weeën ervoor dat je baarmoedermond geleidelijk open gaat staan (ontsluiting). Dit is meestal de langste fase van de bevalling. Aan het begin van de bevalling wordt je baarmoedermond zachter, zodat die open kan gaan. Dit heet de latente fase en je kunt onregelmatige weeën voelen. Het kan vele uren of zelfs dagen duren voordat de bevalling begint.

De bevalling is pas begonnen als je baarmoedermond ongeveer 4 cm is uitgezet en regelmatige weeën je baarmoedermond openen. Tijdens de latente fase is het een goed idee om iets te eten en te drinken, omdat je energie nodig hebt voor als de bevalling begint.

Als je bevalling ’s nachts begint, probeer dan comfortabel en ontspannen te blijven. Slaap als je kunt. Als je bevalling overdag begint, blijf dan rechtop en rustig actief. Dit helpt je baby naar beneden in je bekken en helpt je baarmoedermond te verwijden.

Ademhalingsoefeningen, massage en een warm bad of douche kunnen de pijn in dit vroege stadium van de bevalling verlichten.

Wanneer moet je contact opnemen met een verloskundige?
Neem contact op met je verloskundig team als:

1. je weeën regelmatig zijn en je er ongeveer 3 per 10 minuten hebt
2. je vliezen breken
3. je weeën heel sterk zijn en je voelt dat je pijnstilling nodig hebt
4. je je ergens zorgen over maakt

Als je naar het ziekenhuis of de verloskundige afdeling gaat voordat de bevalling is begonnen, kan het zijn dat ze je voorstellen om een tijdje naar huis te gaan. Als de bevalling eenmaal op gang is gekomen, zal je verloskundige je af en toe controleren om te zien hoe het met je gaat en je ondersteuning bieden, waaronder pijnstilling als je dat nodig hebt. Je kunt rondlopen of in een houding gaan liggen die comfortabel is om in te bevallen.

Je verloskundige zal je regelmatig onderzoeken om te zien hoe de bevalling vordert. Als je dat niet wilt, hoeft dat niet – je verloskundige kan met je bespreken waarom ze die onderzoeken aanbiedt.

Je baarmoederhals moet ongeveer 10 cm open zijn voor je baby erdoorheen kan. Dit is de zogenaamde volledige ontsluiting.

Bij een eerste bevalling duurt het vanaf het begin van de bevalling tot de volledige ontsluiting meestal 8 tot 12 uur. Bij een tweede of derde zwangerschap is het vaak sneller (ongeveer 5 uur).

Als je aan het eind van de 1e fase van de bevalling bent, kun je de drang voelen om te persen.

 

De tweede fase van de bevalling

De tweede fase van de bevalling duurt vanaf het moment dat je baarmoederhals volledig is uitgezet tot de geboorte van je baby.

Je verloskundige helpt je een comfortabele houding te vinden om te bevallen. Je kunt gaan zitten, op je zij liggen, staan, knielen of hurken, hoewel hurken moeilijk kan zijn als je dat niet gewend bent.

Als je tijdens de bevalling veel last van je rug hebt gehad, kan knielen op handen en voeten helpen. Het is een goed idee om een aantal van deze houdingen uit te proberen voordat je gaat bevallen. Praat met je partner zodat hij of zij weet hoe hij of zij je kan helpen.

 Als je baarmoedermond volledig is uitgezet, beweegt je baby verder door het geboortekanaal naar de ingang van je geslachtsorgaan. Je kunt een aandrang krijgen om te persen die een beetje aanvoelt alsof je moet poepen.

U kunt tijdens de weeën persen als u aandrang voelt. Het kan zijn dat je niet meteen aandrang voelt om te persen. Als je een ruggenprik hebt gehad, is het mogelijk dat je helemaal geen aandrang voelt om te persen.

Als je je eerste baby krijgt, mag deze persfase niet langer dan 3 uur duren. Als je al eerder een baby hebt gehad, mag het niet langer dan 2 uur duren.

Deze fase van de bevalling is zwaar, maar je verloskundige zal je helpen en aanmoedigen. Ook je partner kan je steunen.

Wat gebeurt er als je baby geboren is
Als het hoofdje van je baby bijna klaar is om naar buiten te komen, zal je verloskundige je vragen om te stoppen met persen en een paar keer kort uit te ademen door je mond.

Zo kan het hoofdje van je baby langzaam en zachtjes geboren worden, zodat de huid en de spieren in het gebied tussen je geslachtsorgaan en anus (het perineum) de tijd krijgen om op te rekken.

Soms stelt je verloskundige of arts een episiotomie voor om een scheurtje te voorkomen of om de bevalling te versnellen. Dit is een kleine snee die in je perineum wordt gemaakt.

Zodra het hoofdje van je baby is geboren, is het meeste zware werk voorbij. De rest van het lichaam wordt meestal geboren tijdens de volgende 1 of 2 weeën. Je kunt je baby meestal meteen vasthouden en genieten van wat huid-op-huid-tijd samen.

Je kunt je baby borstvoeding geven zo snel als je wilt. In het ideale geval krijgt je baby zijn eerste voeding binnen een uur na de geboorte.

De derde fase van de bevalling

De derde fase van de bevalling vindt plaats nadat je baby geboren is, wanneer je baarmoeder samentrekt en de placenta via je geslachtsorgaan naar buiten komt.

Er zijn 2 manieren om deze fase van de bevalling te beheren:

actief – als je een behandeling krijgt om de bevalling sneller te laten verlopen
fysiologisch – als je geen behandeling ondergaat en deze fase natuurlijk verloopt
Je verloskundige zal je beide manieren uitleggen als je nog zwanger bent of tijdens de bevalling, zodat je kunt beslissen aan welke je de voorkeur geeft.

Wat is actieve behandeling?

Uw verloskundige of gynaecoloog geeft u tijdens of vlak na de bevalling een injectie met oxytocine in uw bovenbeen. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt.

Er zijn aanwijzingen dat het beter is om de navelstreng niet meteen door te knippen, dus je verloskundige zal hiermee wachten tussen 1 en 5 minuten na de geboorte. Dit kan eerder worden gedaan als er zorgen zijn over u of uw baby – bijvoorbeeld als de navelstreng strak om de nek van uw baby is gewikkeld.

Zodra de placenta uit je baarmoeder is losgekomen, trekt je verloskundige aan de navelstreng – die aan de placenta vastzit – en trekt de placenta via je geslachtsorgaan naar buiten. Dit gebeurt meestal binnen 30 minuten na de geboorte van uw baby.

Actieve toediening versnelt de bevalling van de placenta en verlaagt het risico op hevig bloedverlies na de bevalling (postpartum bloeding), maar het verhoogt de kans dat je je ziek voelt en ziek bent. Het kan ook de napijn (weeënachtige pijnen na de geboorte) verergeren.

Wat is fysiologische behandeling?

Er wordt geen oxytocine-injectie gegeven en de derde fase van de bevalling verloopt op natuurlijke wijze.

De navelstreng wordt pas doorgeknipt als hij niet meer pulseert. Dit betekent dat er nog steeds bloed van de placenta naar je baby gaat. Dit duurt meestal ongeveer 2 tot 4 minuten.

Als de placenta eenmaal uit je baarmoeder is, voel je druk in je billen en moet je de placenta eruit persen. Het kan tot een uur duren voordat de placenta loskomt, maar meestal duurt het maar een paar minuten om hem eruit te persen.

Als de placenta niet vanzelf loskomt of als je hevig begint te bloeden, zal je verloskundige of arts je aanraden om over te gaan op actieve bevalling. Dit kan op elk moment tijdens de derde fase van de bevalling.

bevalling