Houtenvloeren Bax
Image default
Woningen

Hoe kan je zelf plinten plaatsen?

In dit artikel geven je informatie over het plaatsen van plinten. We hebben het hier over muurplinten en niet plakplinten die op een vloer wordt geplakt. Hoe plaats je een muurplint? Voordat we aan die vraag toekomen, gaan we eerst kort in op wat met een muurplint wordt bedoeld en wat de functies ervan zijn.

Wat is een muurplint?

Een muurplint is een lijst, die in een woning in de hoek tussen wand en vloer wordt aangebracht, en is zo de overgang tussen wand en vloer. Een muurplint kan van diverse materialen zijn gemaakt.

De functies van muurplinten

Een van de functies van muurplinten hebben we al aangeduid, namelijk de overgang vormen tussen wand en vloer. Een tweede functie is de bescherming van de onderkant van een wand tegen beschadigingen door onder meer stofzuigen en meubels die tegen de wand aankomen. Een derde functie is versiering. Je kunt voor strakke muurplinten kiezen of die met een profiel. Een vierde functie is de wegwerking van kabels, zoals voor kabel-tv, elektriciteit, telefoon en internet. Daarvoor worden plinten gebruikt met ruimte voor die kabels.

Hoe je muurplinten aanbrengt

We beperken ons in dit artikel tot het plakken van muurplinten. Een andere manier is om ze aan de muur te schroeven, maar dat neemt meer tijd. We onderscheiden hier de volgende stappen:

  • opmeten;

  • voorbereiding;

  • op maat zagen;

  • bevestiging;

  • de kieren dichten.

Opmeten

Alvorens de plinten te kopen, meet je goed op wat de totale lengte ervan moet zijn. Je wilt niet dat tijdens het aanbrengen blijkt dat je onvoldoende hebt. Let erop dat voor buitenhoeken de muurplint wat moet uitsteken.

Voorbereiding

Als je muurplinten wilt schilderen, doe dat dan voor het aanbrengen. Bij houten muurplinten is het goed om aan de achterkant een laag lak aan te brengen ter voorkoming van kromtrekken.

Op maat zagen

Na het meten van de lengte van de wand, waar de eerste plint op komt, meet je de plint af. Daar dien je voor een buitenhoek de plintdikte bij op te tellen. Aan de kant van een buitenhoek zaag je met een verstekzaag de muurplinten af in een hoek van 45 graden. Voor een binnenhoek hoeft een plint niet langer te zijn en is de hoek het geïnverteerde van die van een plint voor een buitenhoek.

Bevestiging

Zoals eerder is opgemerkt, hebben we het in dit artikel over het plakken van plinten. Met een spuitpistool breng je de lijm op de achterkant van de plinten aan. Vervolgens duw je die stevig op de juiste plek.

De kieren dichten

De kieren tussen muur en plint kun je opvullen met acrylaatkit. Dat kun je gladstrijken met een vinger, die je eerst in een sopje doopt. Nadat de kit is gedroogd, verf/lak je de muurplinten opnieuw.

 

https://www.gekophout.com/mdf-plinten.html