Houtenvloeren Bax
Image default
Architectuur

Besparen op het stroomverbruik van je apparaten

Besparen op het stroomverbruik van je apparaten

We hebben steeds meer apparaten in huis. Hoe kun je besparen op het stroomverbruik.? Je moet energiezuinig omgaan met je apparaten. Schaf je een nieuw apparaat aan? Koop dan een energiezuinig apparaat. De goedkoopste energieleveranciers zijn op uw desktop of mobiel zeer gemakkelijk te vergelijken. 

Je moet onnodig stroomverbruik voorkomen

Bespaar op je energierekening door onnodig stroomverbruik te voorkomen. Zet apparaten ook helemaal uit. Bedenk dat apparaten die op stand-by staan stroom verbruiken. Ook apparaten die zijn uitgeschakeld kunnen, als de stekker nog in het stopcontact zit, nog energie verbruiken. Dit zogenaamde sluipverbruik is vaak eenvoudig te voorkomen. 

  • Gebruik, indien aanwezig, de uitknop om een apparaat uit te schakelen. Gebruik dan niet de stand-by knop.

  • Wordt je televisie, computer of stereo langere tijd niet gebruikt? Trek dan de stekker uit het stopcontact. Deze apparaten kunnen nog stroom gebruiken als de stekker in het stopcontact zit.

  • Staan er meerdere apparaten, zoals een computer met randapparatuur en een televisie met dvd-speler, bij elkaar? Dan moet je de stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar steken. Vergeet niet om de stekkerdoos na het gebruiken van de apparaten uit te schakelen.

  • Gebruik je halogeenlampen? Dan moet je, indien mogelijk, een schakelaar plaatsen tussen de transformator in het stopcontact. Het je een schakelaar kunnen plaatsen? Dan verbruikt de transformator na het uitschakelen van de halogeenlamp geen stroom. 

Het gebruiken van een bespaarstekker

Er zijn apparaten die slechts met moeite kunnen worden uitgezet. Ook kan het lastig zijn om een stekker uit het stopcontact te trekken. Wat moet je dan doen? Je moet tussen het apparaat en het stopcontact en het apparaat een bespaarstekkers. Deze bespaarstekkers hebben merknamen als Energy keeper, Power saver of Stand-by killer. Door het gebruik van deze stekker kan de stand-bystand volledig worden uitgeschakeld. Bespaarstekkers zijn onder andere te koop voor een televisie met dvd-speler, een computer met randapparatuur en voor een koffiezetter. Laat je wel goed voorlichten door de verkoper, want deze bespaarstekkers werken op verschillende manieren. Ook deze bespaarstekkers verbruiken een klein beetje energie. Dit energieverbruik is echter gering. Bespaarstekkers hebben een vermogen van tussen de 0,1 en 0,3 watt.

De sluipverbruikers van energie

Wil je sluipverbruik van energie vergelijken en voorkomen? Dan moet je natuurlijk wel weten welke apparaten vermijdbare sluipstroom gebruiken. In de top 10 van apparaten staat de mini boiler bovenaan. Dit apparaat verbruikt maar liefst 147 kWh sluipstroom per jaar. Andere apparaten die minder sluipstroom gebruiken zijn: de uitgebreide decoder met HDD, de niet geïsoleerde kokend waterkraan, de VHS/DVD-combi, de satellietontvanger, de antenneversterker, de espressomachine, de HDD-recorder, de basis decoder zonder HDD en de DVD recorder. De eerstgenoemde apparaten verbruiken het meeste sluipstroom.