Houtenvloeren Bax
Image default
Sport

Zoekend naar nieuw snoekgebied

Het is half december als ik tot de conclusie kom dat de eerdere snoekplekken weinig goede snoek opleveren. De kanten worden hier steeds vaker bezocht wat dressuur met zich meeneemt. Daarnaast is het vermoeden dat er ook behoorlijk wat gestroopt is in het gebied. Veel ‘vreemde’ kentekenplaten en groepen vissers die het water aandoen. Tijd om nieuw water te gaan vinden.

Het belangrijkste zoekmiddel bij deze zoektocht is toch wel Google Earth. Naast een goed overzicht van een water, kan je in veel gevallen ook met een Streetview kijken naar stekken die de aandacht grijpen. Dit geeft vaak een goed beeld wat je er aan kan treffen, maar ook de weg om daar te komen is wel zo handig. Hierbij ben ik zoek naar plekken waar je de snoek kunt verwachten. Hierbij probeer ik te bedenken waar een prooivis zich op zou houden. Zeker in de koude maanden van het jaar zoekt de vis beschutting op. Zeker havens zijn een goede plaats, naast stuwen, gemalen en tal van bruggen. 

Bij het vinden van een ogenschijnlijk goede stekken, wordt het een dagje kunstaas vissen. Naast de hoop op een vangst kan het afvissen ook al veel over het water vertellen. Onder ander de diepte, aanwezigheid van waterplanten, of obstakels komen dan vaak snel naar voren. Op locatie aangekomen start ik met een stuk lood. Door het inwerpen krijg je snel een indruk van de diepte, de hardheid van de bodem en het bodemverloop. Door het lood langzaam naar je toe te trekken merk je aan de weerstand op de top wat er op de bodem kan liggen. Bij voldoende diepe en schone plekken, gaat de Abu Garcia plug te water. Deze moet zo diep lopen dat deze bijna de bodem kan raken. Eventueel bodemvuil kan dan snel gevonden worden. Met dit inzicht kan het laatste onderzoek starten door het vinden van aasvis. Met een tacklebox voor penvissen gaat er snel een dobbertje op de lijn. Hierbij zoek ik naar plekken op de stek dat ik snel een aanbeet op de dobber zie. Op de dag van het daadwerkelijk snoeken zoek ik ook zo de zones op waar de meeste vis te vinden is. De snoek ligt hier vaak vlak in de buurt. 

https://www.sportvisgigant.nl/