Houtenvloeren Bax
Image default
Zakelijk

Hoe interessant is een inboedelverzekering afsluiten?

 

Wanneer we onze woning even grondig onder de loep nemen kunnen we vaststellen dat er eigenlijk twee verschillende soorten van eigendommen bestaan. In eerste instantie is er de opstal welke natuurlijk gelijk staat aan de constructie van het pand. Anderzijds is er ook nog de inboedel. Voor dit laatste geldt dat ze eigenlijk alle spullen omvat die los doorheen de woning zijn terug te vinden. Mocht je dus met andere woorden op een bepaald moment verhuizen zou je deze spullen gewoon lekker met je mee kunnen nemen naar het nieuwe adres. Voor het dekken van de waarde van deze spullen kan je ervoor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Wil jij graag meer ontdekken over dit type van verzekering? Dan is verder blijven lezen de enige tip die we kunnen geven.

Twee standaard inboedelverzekeringen

Het verzekeren van je inboedel kan op twee verschillende manieren gebeuren. De eerste optie die je hebt is de standaard inboedelverzekering. Eigenlijk wordt er hier in de praktijk naar verwezen als zijnde de extra uitgebreide dekking. Indien je kiest voor het afsluiten van deze verzekering zal je tot de conclusie komen dat je inboedel kan worden verzekerd tegen schade zoals bijvoorbeeld:

  • Brandschade;

  • Inbraakschade;

  • Diefstal; 

De bovenstaande dekkingen bieden je uiteraard reeds een meer dan degelijke bescherming. Bovendien zorgt het afsluiten van de meest eenvoudige verzekering voor je inboedel er uiteraard eveneens voor dat je kan rekenen op het laagst mogelijke kostenplaatje. De tweede optie die je hebt voor wat je inboedel verzekeren betreft is natuurlijk de allriskverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze nog een stapje verder gaat in het verzekeren van je inboedel. 

De dekkingen van de allrisk inboedelverzekering

Wanneer mensen zich verdiepen in de verschillende dekkingen en zekerheden die reeds worden aangeboden door de standaard extra uitgebreide inboedelverzekering wordt al snel duidelijk dat er toch niet zoveel extra zekerheden meer zijn welke daar nog bovenop aangeboden kunnen worden? Toch is er nog één belangrijk die bij voorkeur niet over het hoofd mag worden gezien. We hebben het hierbij dan over de dekking voor schade die door jouzelf is aangebracht aan de inboedel. 

Uiteraard mag het bij bovenstaande schade niet gaan om opzettelijk veroorzaakte schade. Wanneer zou blijken dat, dat het geval is zal de verzekeraar uiteraard geen enkele tussenkomst voorzien. Toch, wanneer je onverhoopt bepaalde schade toebrengt aan één of meerdere onderdelen van je inboedel zal je tot de conclusie komen dat de verzekeraar hier perfect een dekking voor zal verlenen.

Zijn alle dekkingen voor je inboedel standaard inbegrepen? 

De twee standaard inboedelverzekeringen hebben we hierboven reeds vrij uitgebreid voor je op een rijtje gezet. Wanneer je deze twee verzekeringen van dichterbij gaat bekijken zal je tot de vaststelling komen dat je inboedel op een efficiënte, voldoende omvangrijke manier kan worden gedekt. Toch zijn er nog een aantal verschillende schadegevallen die niet standaard zijn inbegrepen. Benieuwd naar welke extra dekkingen je daarvoor moet afsluiten? Blijf dan vooral verder lezen.

De glasverzekering 

Eén van de dekkingen waar je standaard jammer genoeg niet op kan rekenen bij het afsluiten van een inboedelverzekering is de zogenaamde glasverzekering. Nochtans kan dit een zeer belangrijke dekking zijn. Gaat er bijvoorbeeld op een bepaald moment met een bal door de ruit van je woning? Dan zal je wellicht graag willen hebben dat de verzekeraar daarvoor een bepaalde tussenkomst voorziet. Wanneer je gewoon hebt gekozen voor het afsluiten van één van de twee eerder vernoemde inboedelverzekeringen zal dat evenwel in de praktijk helaas niet lukken. Wil je deze schade toch koste wat het kost laten verzekeren? Voeg dan zeker de glasverzekering toe aan je polis. 

Kostbaarhedenverzekering

Zeer veel mensen houden ervan om waardevolle stukken te verzamelen. Het kan hierbij dan gaan om de meest uiteenlopende stukken zoals bijvoorbeeld kunst en antiek, maar ook gelimiteerde collectors items. Indien jij ook over verschillende stukken beschikt in je interieur die in waarde toenemen door de jaren heen zal je alleen maar tot de conclusie komen dat het afsluiten van een zogenaamde kostbaarhedenverzekering zeker een interessante optie kan zijn. 

Door het afsluiten van de bovenstaande extra inboedelverzekering voor kostbaarheden zorg je ervoor dat je de waarde van verschillende bijzondere objecten kan dekken die ze in de toekomst zullen weten te realiseren. Voor deze dekking geldt dan ook in vergelijking met de standaard inboedelverzekering niet dat ze uitsluitend zorgt voor het dekken van de aanschafwaarde. De dekking evolueert mee met de waarde van de onderliggende assets waardoor je altijd bent verzekerd van een passende uitbetaling op het ogenblik dat deze dient te gebeuren.

Buitenhuisdekking

Tot slot is er nog een extra belangrijke dekking waar je bij de inboedelverzekering maar beter even bij stil kan blijven staan. Wat namelijk ook te denken van de zogenaamde buitenhuisdekking? Steeds vaker nemen mensen behoorlijk dure spullen uit hun inboedel mee onderweg. Denk hierbij dan niet alleen aan in de auto, maar ook in de trein of bijvoorbeeld in de camper of caravan. Het probleem dat zich hierbij in de praktijk stelt is dat de dekking van de inboedel vervalt wanneer deze de woning verloopt. Met andere woorden, er is standaard geen dekking voor de inboedel die je onderweg meeneemt. Zou je deze dekking graag wel willen voorzien? Dan is het afsluiten van de buitenhuisdekking uiteraard in de praktijk zeker het overwegen waard. Met deze dekking is jouw inboedel immers overal verzekerd waar ze zich ook maar bevindt. 

De kosten van je inboedelverzekering drukken? Vergelijken is de boodschap!

Ben je nog op zoek naar een mogelijkheid om de kosten te drukken waarmee je kan worden geconfronteerd bij het afsluiten van een inboedelverzekering? Dan zal je kunnen concluderen dat het uitvoeren van een vergelijking altijd interessant is. Heel wat mensen doen dit niet waardoor ze in de praktijk eigenlijk niet of nauwelijks kunnen inschatten welke verzekeringen voor de inboedel nu echt interessant zijn en vooral welke niet. Wil jij er met absolute zekerheid voor kunnen kiezen dat jij wel kiest voor een prijs-kwaliteit interessante verzekering voor je inboedel? Dan is het uitvoeren van een vergelijking op diks.nl altijd meer dan een aanrader te noemen.