Houtenvloeren Bax
Image default
Woningen

De verschillende soorten daken op een rijtje

Wanneer je een huis laat bouwen of er één koopt, dan is het voor veel mensen belangrijk welk type dak op het huis zit. De meest voorkomende variant is natuurlijk het zadeldak met dakpannen, zoals we deze in 9 van de 10 gevallen zien. Toch zijn er daarnaast nog tal van andere soorten daken waaruit je eventueel zou kunnen kiezen. Dit geldt logischerwijs niet wanneer je een bestaande woning hebt, maar voor een nieuwbouwwoning of een garage zijn er legio mogelijkheden. Om je een idee te geven welke opties er zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Houd er wel rekening mee, dat niet ieder dak door dezelfde dakdekker kan worden gelegd. Ieder heeft zo zijn of haar eigen specialisme. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een rietendak andere expertises vereist, dan het leggen van dakpannen.

 

  • Plat dak: een plat dak is een vlak dak dat geen hellend dak heeft. Het wordt vaak gebruikt voor commerciële gebouwen of appartementengebouwen.

 

  • Zadeldak: een zadeldak heeft twee hellende vlakken die samenkomen in een punt. Het wordt vaak gebruikt voor huizen en andere residentiële gebouwen.

 

  • Kruisdak: een kruisdak heeft vier hellende vlakken die samenkomen in twee punten. Het wordt vaak gebruikt voor kerkgebouwen en andere gebouwen met een historische of traditionele architectuur.

 

  • Schilddak: een schilddak is een dak met één hellend vlak dat over het hele dak loopt. Het wordt vaak gebruikt voor huizen en andere residentiële gebouwen.

 

  • Onduline dak: een onduline dak is een dakbedekking gemaakt van bitumen en papier dat is ontworpen om waterdicht te zijn. Het wordt vaak gebruikt voor schuren, garages en andere gebouwen met een praktisch doel.

 

  • Groendak: een groendak is een dak dat is bedekt met planten en andere groene elementen. Het kan worden gebruikt om het milieu te verbeteren, de waterafvoer te verbeteren en de energie-efficiëntie te verhogen.

 

Hoe kies je het juiste dak?

Om te kunnen bepalen voor welk dak je kiest, is het handig afstemming te zoeken met dakbedekking Nijmegen voor het kiezen van een geschikt dak. Niet alles is namelijk even handig om te doen. Zo heb je te maken met een aantal factoren waar je zeker rekening mee moet houden. Hierbij kun je denken aan het klimaat, onderhoud en ook het budget. Door deze zaken voor jezelf helder te hebben, kun je uiteindelijk een gedegen beslissing nemen over welk dak geschikt is voor jouw huis of gebouw.