Houtenvloeren Bax
Image default
Toerisme

Cycling Through Water – een regelmatig fietspad door een vijver in België

fietsen bokrijk

Een grote vijver in het natuurgebied De Wijers in Limburg, België, wordt doorkruist door een fietspad dat direct over het water gaat, niet eroverheen.

Een betonnen pad van 200 meter is onder het waterniveau aangelegd en verdiept zo ver dat het gezicht van de fietser zich ter hoogte van het wateroppervlak bevindt.

Twee betonnen muren aan weerszijden van het fietspad houden water in de vijver, en ondergrondse tunnels onder het fietspad zorgen ervoor dat amfibieën en ander waterleven vrij tussen de twee delen kunnen bewegen.

Het Cycling Through Water-pad is sinds de opening in 2016 een megapopulaire bestemming geworden bij toeristen en de lokale bevolking. Veel toeristen huren speciaal fietsen om op dit pad te rijden.

Het doel van het project was om het fietstoerisme te stimuleren in Limburg, dat nu al een fietsersparadijs is in Vlaanderen.

Zo’n 25 jaar geleden werd in Limburg een netwerk van fietsknooppunten aangelegd om verschillende fietsroutes met elkaar te verbinden. Cycling Through Water is zo’n knooppunt dat twee netwerken van fietsroutes met elkaar verbindt.

Tot voor kort wordt het natuurgebied De Wijers, dat zo’n 700 hectare aan vijvers en cultuurhistorisch gebied telt, straks volop per fiets verkend. Met het creëren van hoogwaardige fietsdrijvers zoals Cycling Through Water wil de stad Limburg als fietsparadijs onder de aandacht brengen en nog meer toeristen uit andere steden en het buitenland trekken.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html