Houtenvloeren Bax
Image default
Verbouwen

Wat is nou de beste soort houten vloer voor in de keuken? Kom er nu achter!

De keuken is de meest verhandelde ruimte in een huis; morsen, stampen en rennen, je keuken neemt het allemaal. Maar met regelmatig onderhoud en door het gebruik van het juiste hout en de juiste afwerking kunt u duurzame houten vloeren in uw keuken hebben.

Hier zijn een paar dingen die je zou willen overwegen voordat u uw keuken houten vloeren. Ben je er al zeker van dat je een houten vloer in de keuken wilt aanleggen? Bekijk dan eens bedrijven zoals VloerenBaas die snel en kwalitatief een houten vloer kunnen leggen in jouw gloednieuwe keuken. Ben je er nog niet helemaal uit? Lees dan snel even verder!

Welke soorten hout is goed als vloer in de keuken?

Bij het vloeren van uw keuken is het raadzaam om altijd voor het hardste hout te zorgen. Eiken en essen zijn enkele van de sterkste inheemse houtsoorten die gebruikt worden bij het maken van houten vloeren. Het grootste voordeel van het gebruik van deze soorten is dat hun mooie en zware nerven en delicate textuur niet alleen uw keukenvloer mooi maken, maar het helpt ook de kleine krasjes en deuken te camoufleren die in de loop van de tijd zullen optreden.

Er zijn andere sterkere houtsoorten op de markt zoals Jatoba en Santos Mahogany, maar het belangrijkste nadeel van het gebruik ervan is dat ze de neiging hebben om van kleur te veranderen en donkerder te worden in de loop van de tijd. Ook zijn ze zeer gevoelig voor vochtschommelingen.

Welke soort houten vloer is nou modieus in de keuken

Houten vloeren in de keuken moeten een beschermende coating hebben om de opname van vocht en vlekken te voorkomen. Hoewel de meeste van de beschikbare houten vloerafwerkingen geschikt zijn voor keukens, wordt het gebruik van een heldere afwerking op waterbasis vaak aanbevolen omdat ze de kleur van het hout behouden en gemakkelijk opnieuw kunnen worden gecoat.

De beste afwerking op waterbasis is een in de fabriek aangebrachte, met acryl geïmpregneerde afwerking die zich door het hout verspreidt in plaats van alleen maar op het oppervlak te blijven liggen. Hoewel vloeren met een acryllaag duurder zijn, zijn ze sterker en hebben ze minder onderhoud nodig. Ook het gebruik van een satijnglanzende afwerking helpt om vuil te verdoezelen.

Voortaan kun je de houten vloer afwerken met een lakafwerking

Polyurethaan lakafwerkingen zijn zeer sterk en duurzaam. Ze zijn meer dan genoeg voor elk interieur. Maar als er te veel schade is, dan zullen delen van de vloer of in sommige gevallen het hele gedeelte vervangen moeten worden. De onderdelen in de buurt van de gootsteen, het fornuis en de koelkast zijn het meest kwetsbaar voor schade door druppels en morsen. U kunt tapijten gebruiken om deze onderdelen vast te zetten.

Houten vloer afwerken met olie

UV-uitgeharde olieafwerkingen zijn niet zo duurzaam als lakken, maar het voordeel van een olieafwerking is dat de beschadigde plekken snel kunnen worden gerepareerd of hersteld. Spotreparaties kunnen worden uitgevoerd met behulp van schuurpapier. Een met olie afgewerkte hardhouten vloer is een geschikte optie voor een keuken waar het gemorste materiaal direct wordt opgeruimd.

Vaak kun je de keuken inrichting op basis van de houten vloer

 

De keuken ziet er aantrekkelijk uit als de vloer en de kasten een contrasterende uitstraling hebben. Kiest u bijvoorbeeld voor een donkere vloer, dan wilt u misschien dat de kasten in een lichte kleur worden geschilderd of van licht hout worden gemaakt.

Hoe werkt het onderhoud van houten vloer in de keuken?

  • Zoals gezegd gaan de keukenvloeren te lijden hebben van het morsen van water en vlekken, dus is het noodzakelijk dat deze houten vloeren een paar coatings van het afdichtingsmiddel krijgen om het binnendringen van vocht te voorkomen.
  • Als er iets gemorst wordt, zorg er dan voor dat u het onmiddellijk opveegt en laat het water nooit lang op het houten oppervlak staan.
  • Zorg ervoor dat u niet schrobt of sterke chemicaliën gebruikt voor het reinigen. Gebruik producten die speciaal voor houten vloeren worden aanbevolen om de oorspronkelijke glans van uw vloer te herstellen.
  • Het zal ook essentieel zijn om de vloeren regelmatig te vegen of te stofzuigen, om ze vrij te houden van gruis en vuil dat het hout kan krassen en de afwerking kan afslijten.
  • Als de vloeren beschadigd raken, kunt u ze laten overspuiten. Dit proces bestaat uit het schuren van het oppervlak en het opnieuw aanbrengen van de beschermende lagen.

https://vloerenbaas.nl/pvc-vloeren/