Houtenvloeren Bax
Image default
Bedrijven

Tanden trekken van een hond doe je niet zelf

De tandarts, we kijken er vrijwel nooit naar uit, maar om ons gebit schoon en gezond te houden ontkomen we er niet aan. En dit geldt niet alleen voor ons. Ook dieren moeten zo nu en dan naar de tandarts. Neem nu bijvoorbeeld het tanden trekken van een hond, dat is niet iets wat je snel zelf thuis zal doen, toch? Tanden trekken is voor een hond net zo vervelend als voor ons en is daarom wel zo fijn als dit op een verantwoorde manier gebeurt. Alleen waar wij apart een arts en een tandarts kennen, doet een dierenarts beide.

De statistieken

In Nederland werken op dit moment ongeveer 4400 dierenartsen. Gezamenlijk dragen zij de zorg voor ongeveer 1,3 miljoen konijnen, 1,5 miljoen honden en 2,6 miljoen katten. Dit zijn dan voornamelijk de huisdieren. Daarnaast behandelen zij de dieren van boeren en boerderijen zoals paarden, schapen, runderen, varkens en kippen. Dit gaat in totaal om ongeveer 117,5 miljoen dieren.

Wat doet een dierenarts

Een van de belangrijkste taken van een dierenarts is natuurlijk het genezen van dieren. Maar dat is lang niet het enige. Een dierenarts spendeert ook veel tijd aan ziektepreventie door bijvoorbeeld vaccinatie, ontwormen, tekenbestrijding, gezonde voeding en goede huisvesting. Ook geeft een dierarts advies om pijn, honger, dorst, overgewicht, stress en verveling bij dieren te voorkomen. En als een dier niet meer te genezen is, mag een dierenarts het dier laten inslapen ter voorkoming van uitzichtloos lijden.

Vaak werken meerdere dierenartsen samen zodat er 24 uur per dag en 7 dagen per week een beroep op hun gedaan kan worden.

 https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/tanden-trekken-hond-kat/