Houtenvloeren Bax
Image default
Bedrijven

De 3 meest gemaakte fouten bij het gebruiken van de houtkachel

Een warme houtkachel, met een kop thee en goed gezelschap.. wat kun je nu nog meer willen? Vooral tijdens frisse of koude dagen is het prettig om de haard of houtkachel te gebruiken. Maar daar heb je natuurlijk hout voor nodig. Het gebeurt nog regelmatig dat men verkeerd soort haardhout gebruikt, en niet weet hoe je nou écht moet stoken. Behoor jij ook tot deze groep mensen? Geen enkel probleem. Wij helpen je opweg. Lees gauw verder voor wat tips over haardhout kopen, brandstof gebruik en onderhoud. 

Verkeerde brandstof gebruiken

Het komt nog wel eens voor dat het verkeerde type brandstof wordt gebruikt voor de houtkachel. Het gebruiken van het verkeerde brandstof kan ervoor zorgen dat je last krijgt van dikke zwarte rook. Dat is niet fijn voor jou, maar ook niet voor je omgeving en het milieu. Daarnaast kan het ook schadelijk zijn voor je houtkachel. Wat is dan het juiste type brandstof? Je wilt voor je kachel droog hout gebruiken, met een vochtigheid van 20% of minder. Als het hout namelijk te vochtig is, duurt het veel langer voor de houtkachel om te verwarmen omdat het water eerst moet verdampen. Droog hout is direct stookbaar en brand snel, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van de kachel. Wil jij vandaag nog het juiste type haardhout Apeldoorn (en omstreken) bestellen? Dat kan via deze website (Haardhout-Fabriek), zelfs met gratis levering!

Schoorsteen wordt niet regelmatig schoongemaakt

Hoewel dit taakje waarschijnlijk niet bovenaan de lijst van favoriete taakjes staat, is het wel een heel belangrijk taakje. Bij schoorstenen die niet genoeg worden schoongemaakt zie je dat creosoot- en roetaanslag in grote hoeveelheden te vinden is. Dit zijn bijproducten van de houtverbranding en hopen zich op aan de binnenkant van de muren. Als er te veel ophoping plaatsvindt, wordt de luchtstroom belemmerd waardoor je meer risico loopt op brand. Het is dus belangrijk dat je de schoorsteen regelmatig reinigt om dit te voorkomen. Doe dit 1-3 keer per jaar. Als je zelf nog niet goed weet hoe je dit moet doen, kun je een professionele schoorsteenveger inhuren. 

Vaak de deur van de kachel openen 

Een fout die veel mensen begaan, is het vaak openen van de deur van kachel. Door de deur van de kachel te vaak te openen, laat je te veel zuurstof binnen. Dit zorgt ervoor dat de verbranding niet efficiënt kan lopen. Ook is het veiliger om de deur zoveel mogelijk gesloten te houden, om brandgevaar te voorkomen. Open de deur van de kachel dus niet wanneer dit niet nodig is en volg de instructies van de fabrikant over de frequentie van het beluchten.