Houtenvloeren Bax
Image default
Verbouwen

Sandwichpanelen – een definitie & overzicht van de voor- en nadelen

Een definitie van ‘sandwichpaneel’

In de bouwsector is het inmiddels een vrij ingeburgerd begrip geworden: het sandwichpaneel. Maar daarbuiten weten veel mensen niet wat sandwichpanelen precies voor soort plaatmateriaal zijn. Onder sandwichpanelen worden een speciaal soort dakbekleding of wandplaten verstaan, die een drielagig karakter hebben. Tussen twee metaalplaten is een derde, isolerende laag van polyester kunststof ingebouwd. Dit zorgt voro een sterke, aaneengesloten plaat die diverse voordelen te bieden heeft vergeleken met traditionelere vormen van dak- of wandbekleding, zoals houten plaatmateriaal, dakpannen of andere constructies. Welke voordelen zijn er dan precies? En hebben panelen in sandwichstijl ook bepaalde nadelen of valt dit wel mee?

 

De voordelen van sandwich panelen

De bovengemiddeld goede isolerende werking van sandwich panelen is een van de belangrijkste redenen dat deze dakplaten zo veel verkocht worden vandaag de dag. Door de kunststof vulling maken koude en vocht geen kans om door het dak of de wand te komen. Hierdoor bespaar je jezelf preventief flink wat ellende, zoals schimmelvorming en vochtproblemen. Maar ook kun je aanzienlijk bezuinigen op de stookkosten als je panelen van het type sandwich aanschaft en laat plaatsen. Een ander interessant aspect van deze panelen met hun sterk isolerende kunststof binnenlaag, is het feit dat ze ongelofelijk licht zijn en daardoor gemakkelijk op het dak of op gevels aangebracht kunnen worden. Daarbij kunnen de platen uit één stuk gemaakt worden, zonder naden dus, waardoor ze relatief eenvoudig schoon te houden zijn.

 

Wat zijn de nadelen?

De nadelen van sandwich panelen zijn miniem. Het enige is misschien dat je voor de kwaliteit die je krijgt natuurlijk wel moet betalen. Maar omgekeerd betalen de panelen zich uiteindelijk ook weer terug. Panelen in sandwichstijl zijn dan ook een investering die zichzelf snel weer terugbetaalt en die je op de lange termijn als gebruiker – of je nu ondernemer bent of particulier woningbezitter – veel plezier gaat opleveren!Kortom: een aankoop waar je geen spijt van gaat krijgen!

 

Meer weten?

Heb je nog vragen over de eigenschappen, voor- en nadelen of de aankoop van sandwichpanelen voor jouw woning of bedrijf? Neem dan nu telefonisch of via onze website contact met ons op.