Houtenvloeren Bax
Image default
Woningen

Hoe schilder je kozijnen?

Wil je je kozijnen schilderen? Dan is het belangrijk om de juiste verf te gebruiken. Er zijn verschillende soorten verf beschikbaar, maar acryllak en alkydverf zijn de meest geschikte soorten voor het schilderen van binnenkozijnen. In dit artikel leggen we uit welke verf het beste geschikt is voor jouw kozijnen. Daarnaast geven we ook een aantal tips over het schilder proces.

Welke verf is geschikt en hoe gebruik je het?

Acryllak is de beste verf voor binnenkozijnen, omdat het sneller droogt, niet ruikt, nauwelijks verkleurt en minder milieubelastend is. Alkydverf geeft een betere dekking en heeft daardoor minder voorbehandeling nodig. Het is belangrijk om de kozijnen goed te reinigen voordat je gaat schilderen. Gebruik hiervoor een sopje met water en afwasmiddel of ammoniak. Spoel daarna de kozijnen goed af met schoon water.

Je kunt ervoor kiezen om de kozijnen eerst te verven met een primer. Dit is niet altijd nodig, maar kan wel helpen om oneffenheden in het hout weg te werken en ervoor te zorgen dat de verf beter aan het hout hecht. Gebruik hiervoor een synthetische primer of alkydharsprimer. Deze soorten primer drogen snel en zijn daardoor ideaal voor gebruik op binnenkozijnen.

Na het aanbrengen van de primer kun je beginnen met het schilderen van de kozijnen. Gebruik hiervoor een kwast of roller. Begin bij de moeilijkste plekken, zoals hoekjes en randjes. Werk vervolgens naar het midden toe. Laat de verf tussendoor goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het schilderen van binnenkozijnen. Gebruik voor horizontale delen een kwast en voor verticale delen een roller. Werk altijd in de lengte van het kozijn, zodat je strepen voorkomt.

Als je klaar bent met schilderen, laat de verf dan goed drogen voordat je de ramen en deuren weer in elkaar zet. Je kunt ervoor kiezen om het schilderwerk af te werken met behangpapier of plakplintjes. Dit geeft het kozijn namelijk een mooie, strakke afwerking.

Het schilderen van binnenkozijnen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om de juiste verf te gebruiken en de kozijnen goed voor te bereiden. Volg bovenstaande stappen en je kozijnen zullen er weer als nieuw uitzien!