Houtenvloeren Bax
Image default
Energie

Elektra aanleggen in de tuin

Elektra wordt vooral aangelegd in nieuwbouwwoningen, maar tegenwoordig ook steeds meer in tuinen. Dit gebeurd omdat mensen steeds meer behoefte hebben aan elektra in hun tuin. Elektra in de tuin is heel handig omdat je in de tuin ook gebruik wilt maken van apparaten. Als je gebruik wilt maken van stroom in de tuin dan is het nodig om buiten elektra aan te leggen. Buiten kan je elektra bijvoorbeeld gebruiken voor veel verschillende dingen. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor buitenverlichting, automatische bewatering, apparaten met een stekker. Bij het aanleggen van elektra moet je rekening houden met veiligheidsvoorschriften en regels. 

Veiligheid

Als je elektra gaat aanleggen dan moet je eerst zorgen dat alles spanningsvrij is. Dit kan je doen door de aardlekschakelaar om te zetten. Elektra aanleggen kan je alleen doen met de juiste gereedschap. Je hebt een grondkabel, RVS schroeven, pluggen, lasklemmen, en klembeugels nodig. Je hebt ook een hostalietbuis nodig voor de bescherming van de kabels. Bij het aanleggen van elektra moet je letten op een aantal zaken. Je moet materiaal gebruiken wat voorzien is van de juiste beschermingsklasse. Kabeldozen hebben bijvoorbeeld IP65 als beschermingsklasse nodig. Schakelmateriaal voor buiten moet minimaal een klasse van IP44 hebben.

Zijn stopcontacten in de tuin wel veilig?

Mensen vragen zich vaak af of stopcontacten in de tuin wel veilig zijn. Het is bekend dat er geen water of vuil in een stopcontact mag komen, maar buiten regent het toch? Stopcontacten buiten zijn volledig veilig. Stopcontacten in de tuin zijn volledig veilig omdat ze beschermd zijn met een speciaal klepje. Het speciale klepje gaat op het stopcontact zodat er geen water vuil of andere dingen in het stopcontact kunnen komen. Het is heel belangrijk dat een stopcontact een beschermingsklep heeft. Het is belangrijk omdat er anders gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.