Houtenvloeren Bax
Image default
Dienstverlening

Verband Tussen Talent en Geestelijke Ziektes

We hebben allemaal wel gehoord van de zogenaamde verband tussen artistieke creativiteit en geestelijke ziektes. Wanneer we het aantal kunstenaren willen optellen die met geestelijke ziektes worstelen, is het een groot getal.

Het stereotype van een gekwelde artiest, of de visuele artiest die met donkere kleuren werkt voor schilderen dag a dag in een poging om de depressie af te weren, of een schrijver die onmenselijke bergen top kwaliteit levert op een manisch hoogtepunt, is heel algemeen. Al deze dingen worden ook in films en op zo veel andere plekken getoond. En wat over de gestoorde wetenschapper? We horen dit ook vaak.

Maar is er ook echt een bewezen verband tussen creativiteit en geestelijke ziekte? Zijn alle voorbeelden die we kunnen bedenken slechts geïsoleerde gevallen die het stereotype voeden, die zo algemeen geworden is dat we het als een feit zien?

Onderzoekers en wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over het antwoord. Er zijn echter verschillende studies die een verband aangeven tussen creativiteit en geestelijke ziektes. En die zijn best interessant, om het zacht uit te drukken.

De eerste, uitgevoerd door de Stanford University School of Medicine, bekeek de mate van artistieke creativiteit in kinderen. Ze hebben uitgevonden dat kinderen met een hoger risico om eventueel later bipolaire stoornis te ontwikkelen (omdat een ouder ook bipolair was, of omdat ze ADHD hebben) duidelijk hoger scoren op mate van artistieke creativiteit dan kinderen die geen verhoogd risico op bipolaire stoornis hebben. Dit is een overtuigende vondst, en medische professionelen willen deze kwestie verder onderzoeken. Echter, sommige van deze kinderen kunnen ook mentale stimulansen gehad hebben zoals riitalin of addeerall, dus het is moeilijk om te zeggen of dit een invloed was of niet.

Een andere studie, uitgevoerd door de University of Toronto met Harvard University, liet zien dat creatieve mensen ook vaak afgeleide mensen zijn. Creatieve mensen zijn niet zo goed in het uitfilteren van externe stimulansen. Hierdoor werken ze vaak beter in geïsoleerde omgevingen met minimale geluidsoverlast.

Niemand kan weerleggen dat de meeste moderne bekende artiesten en schrijven en muzikanten worstelen met geestelijke ziektes zoals depressie of bipolaire stoornis. Sommige van deze mensen zijn zelfs een begrip geworden door hun prestaties.

Hoewel de zogenaamde verband tussen mentale ziektes en creativiteit fascinerend is, is het waarschijnlijk dat het debat over of het überhaupt wel bestaat voor de volgende decennia nog door gaat. Voordat er iets concreets vaststaat moet er meer onderzoek gedaan worden.

Bezoek de website van praktijk voor psychotherapie

https://www.depsycholoog.nl/haarlem

Gerelateerde artikelen

Tuinkantoor op maat

De voordelen van 123 Theorie

Kuiper en Zonen BV, voor de beste ketels