Houtenvloeren Bax
Image default
Woning en Tuin

Alles over raamdecoratie en de verschillende soorten

Onder de term raamdecoratie vallen gordijnen, jaloezieën, lamellen, etc. Raamdecoratie is dus bedoeld om ongewenst licht buiten te houden en ervoor te zorgen dat niet zomaar iedereen je huis binnen kan kijken. Maar vanbinnen moet raamdecoratie er natuurlijk ook mooi uitzien. De vele verschillende soorten raamdecoratie worden in deze blog uitgelegd.

Waarom raamdecoratie?

Als eerste de redenen die al genoemd zijn: raamdecoratie werkt verduisterend en zorgt voor privacy. Maar tevens werkt raamdecoratie als isolatie. In de zomer, wanneer je zo min mogelijk licht binnen wilt hebben, doe je de raamdecoratie dicht en komt er minder warmte binnen. In de winter houdt de raamdecoratie juist warmte van de verwarming binnen. Ook gaat raamdecoratie verkleuring door de zon tegen, waardoor je meubilair langer mooi blijft.

De soorten raamdecoratie

Allereerst de meest voorkomende soort raamdecoratie: gordijnen. Voor een kamer op het noorden zijn gordijnen een erg goede keuze en ze geven een knus gevoel aan de kamer. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende types, kleuren en printjes. Ook werken gordijnen erg isolerend en kun je kiezen tussen verduisterende, lichtdoorlatende of transparante gordijnen.

Jaloezieën zijn ook een bekende soort raamdecoratie. Je kunt ze in vrijwel elke kamer gebruiken, maar voor slaapkamers zijn ze iets minder geschikt. Ze werken over het algemeen lichtdoorlatend, maar door ze te sluiten, krijg je een verduisterend effect. Ook kun je de lichtinval regelen door de jaloezieën te kantelen. Jaloezieën bestaan met verschillende materialen en kleuren en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Een iets minder bekende soort raamdecoratie zijn plissés. Plissés zijn een type gordijnen die zichzelf opvouwen, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden bij plissés voor het open- en dichtdoen. Ook zijn ze er in verschillende varianten, bijvoorbeeld verduisterend of dupli plissé.

Lamellen zijn ook wel verticale jaloezieën. Ze regelen de lichtinval dus net iets anders dan horizontale jaloezieën. Lamellen zijn bevestigd aan een rails, waardoor je ze helemaal weg kunt schuiven of juist half open kunt laten. Ook zijn ze 180 graden te draaien wanneer ze gewoon dicht hangen. Lamellen zijn vooral geschikt voor iets hogere ramen.

Gerelateerde artikelen

Hét woonblog boordevol inspiratie

Waarom een tweedehands wasmachine van Miele nog steeds een goed idee is

Interieuradvies in Arnhem nodig?